STAJYER AVUKATLAR İÇİN TAPU MÜDÜRLÜĞÜNDE TAPU KAYDI SORGULAMA VE İNCELEME



STAJYER AVUKATLAR İÇİN TAPU MÜDÜRLÜĞÜNDE TAPU KAYDI SORGULAMA VE İNCELEME

Staj sürecinde ve öğrencilik döneminde aktif olarak çalışan hepimizin en az bir kere dahi olsa gittiği yerdir tapu daireleri. Tecrübe kazanmak adına gidilmesi gereken ve iş yapılması lazım gelen yerlerden biridir.

Staj sürecimde birkaç kez gittiğim yerlerden birisiydi. Çalışmış olduğum ofiste ilk defa tapuda yapmam gereken bir iş verildiğinde deneyimli birilerine sormadan evvel internet kaynaklarında uygulamada nasıl olduğunu araştırmak istedim lakin tecrübelerini paylaşan kimse yoktu ve ben yeterli kaynağa ulaşamamıştım. Hepimizin staj sürecine ve avukatlık mesleğine girerken sayısız kez düşünüp dillendirdiği bir gerçek olsa gerek: Teoride böyle değildi, okulda bunu da öğretselerdi keşke, uygulamada farklıymış işler… 

Hukuk dünyasında ve avukatlık mesleğinde teorik olarak üretim olmasına rağmen uygulamalarla alakalı tecrübelerini yazan, bunları paylaşan çok meslektaş görmedim. Mezun olduğum ve avukatlık mesleğine stajla giriş yaptığım günden beri eksik olduğunu düşündüğüm, kendi nezdimde üzüntü duyduğum bir durumdur bu. Ben gittiğim veya gideceğim devlet dairelerinde, emniyette, müvekkil görüşmelerinde mesleğin neredeyse bel kemiği olan uygulama alanlarında internet ortamında yönlendirici, açıklayıcı yeterli kaynağa hiçbir zaman ulaşamadım. Ya çalıştığım ofisten yönlendirildim ki bu yetersizdir ve not alınmamış ise hemen unutulur heyecandan ya da benden daha tecrübeli arkadaşları aradım, üst üste ofisi aramaktan çekindiğim için. Arkadaşlarınıza her zaman ulaşamazsınız ve onlarda çalışıyor olduğu için her dakika aramak sıkıntı yaratmaktadır. Anlatmış olduğum bu sebepler dolayısıyla böyle bir yazı dizisi oluşturmak istedim. Daha önce uygulamaya ilişkin ilk kez hacze çıkacaklara tavsiyeler başlıklı bir yazımı da paylaşmıştım. Bu seferki yazım tapu dairelerinde yapılacak işlemlere dair olacak. Tapu dairesine tapu kaydı sorgulaması ve incelemesi amacıyla gidilmesi durumunda tavsiyelerimi içermektedir. 


Gayrimenkullerin hukuki bilgileri, özellikleri ve bulunduğu alanlar gibi hususlara ulaşmak açısından tapu kaydı sorgusu yapma ihtiyacı doğmaktadır. Bu sebeple avukatlar yapacakları işler açısından ve müvekkillerin işleri için tapu kaydı sorgusu,incelemesi ve belgesi istemektedirler.

İlk olarak söylemem gereken şu ki : Tapu müdürlüğüne giderken muhakkak yanınızda kağıt bulundurmalısınız. Fotoğraf çekmek yasaktır ve zaten incelerken başınızda bir memur bulunacaktır. İncelemenize ilişkin bilgileri not almak verilmiş olan işi iyi şekilde yürütmeniz ve yazmanız açısından rahatlık sağlayacaktır size. Keza koca müdürlükte size bir beyaz A4 kağıdını vermekten kaçınabilirler.Telefonunuza da not alabilirsiniz. Şarjınızın olmaması ihtimaline binaen kağıt garanti bir yol olacaktır sizin için. 

Bu konuda ülkemizde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı pek çok çalışma yürütüyor. Bakanlığa bağlı olarak faaliyet gösteren Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, ülkenin tamamı için tapu bilgilerine erişim sağlıyor. Herhangi bir sebep dolayısı ile tapu sorgulama işlemi yapmak isteyen kişilerin bu müdürlükten bilgi alması gerekiyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün ilçeler bazında bulunan müdürlüklerinden alınabilecek olan bilgiler ile gayrimenkullerin doğru şekilde değerlendirilmesi mümkün oluyor. 

Sizden tapu kaydı sorgulaması ve incelenmesi istenilmesi durumunda; Avukat kimliğinizi göstererek tapuda istediğiniz araştırmayı yapabilirsiniz. Ancak suret ya da belge almak isterseniz vekaletname ibraz etmeniz gerekiyor. 

Tapuda gerekli bilgiler; ad, soyad, baba adı ve doğum tarihidir. Avukatlık Kanunu uyarınca bu bilgilere de sahip iseniz rahatlıkla araştırma yapabilirsiniz.

Sahip olduğunuz bu bilgilerle birlikte taşınmazın tapu kaydının olduğu tapu müdürlüğüne gidildikten sonra yetki belgenizi göstermeniz ve bilgileri verdikten sonra tapu kaydının bulunduğu büyük boyuttaki defter bir memur tarafından önünüze getirilecektir. İnceleme yaparken yanınızdan ayrılmayacaktır hatta başınızda dikilecektir.

Defter önünüze geldikten sonra ofisinizden özellikle hangi bilgilerin istendiği söylenmiş ise deftere ve kutucuklara bakarak bunları beraberinizde getirmiş olduğunuz kağıda geçiriniz. Size sadece incele denilmiş ise ki büyük oranda böyle söylenir ve neyi inceleyeceğinizi bilemezsiniz. Kağıda Taşınmazın ada, parsel, pafta, mahalle… gibi bu bilgilerini yazınız. Defterde aşağıya doğru düşülen şerhler yani yapılan işlemlere ilişkin bilgileri içeren kayıtlar düşülmüştür bunları kesinlikle yazmanız gerekmektedir. Önemli olan kısımdır: taşınmaz el değiştirmiş olabilir, banka şerhleri olabilir bunları tarihleri ile birlikte yazmanız gerekmektedir.

Müdürlükten müvekkile ait taşınmaza ait takyidat almanız istenmiş ise: Yetki belgeniz, aslı gibidir yapılmış vekaletname örneği ve isterseniz talep dilekçesi göstererek takyidat alabilirsiniz. Gerekli evrakları ilettikten sonra örnek alabilmeniz için bir miktar harç ödemeniz gerekmektedir. Bu harcı Vakıfbank'a ödüyorsunuz. Vakıfbank müşterisi iseniz mobil bankacılık veya internet bankacılığı kullanıyorsanız internet ortamında müdürlükten çıkmadan yatırabilirsiniz. İşleminiz çok çabuk hallocaktır ve banka sırasında beklemek zorunda kalmayacaksınız bu yolla 

AVUKATLARIN TAPU KAYDINI İNCELEMELERİ VE BELGE İSTEMELERİ

4667 sayılı Kanunla değişik 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 2/3 maddesi “Yargı organları, emniyet makamları, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüsleri, özel ve kamuya ait bankalar, noterler, sigorta şirketleri ve vakıflar avukatlara görevlerinin yerine getirilmesine yardımcı olmak zorundadır. Kanunlarındaki özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu kurumlar avukatın gerek duyduğu bilgi ve belgeleri incelemesine sunmakla yükümlüdür. Bu belgelerden örnek alınması vekaletname ibrazına bağlıdır...” hükmündedir. 

Kamu görevi ifa eden avukatların vekaletname ibraz etmeden yazılı olarak talepte bulunması koşuluyla (idarece istem belgesi düzenlenecektir) bir memur huzurunda tapu sicilini inceleyebilmeleri ve görevleri sırasında kendilerine kolaylık sağlanması gerekir. Ancak, avukatların tapu sicilinden örnek istemeleri halinde vekaletname ibraz etmeleri zorunlu olup, (belge örneği istemlerinde ilginin saptanması gerekmektedir.) gerekli harç ve vergilerin vs. tahsilini müteakiben yetkili kılındığı ölçüde belge örneklerinin verilmesi mümkün bulunmaktadır. 


AVUKARIN TAKPAS İLE TAPU KAYDI SORGULAMASI VE İNCELEMESİ

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Türkiye Barolar Birliği arasında imzalanan protokol ile Avukatların TAKPAS üzerinden müvekkillerinin ve davalıların dava konusu tapuya kayıtlı bilgilerini ve icra dosyalarında gerekli olan tapu kayıt bilgilerini sorgulayabilirler.

Sorgulama işlemleri kontör sistemi ile yapılmaktadır. Bu nedenle sorgu yapmadan önce hesabınıza kontör yüklemeniz gerekmektedir.

Bazı tapu müdürlüklerinde avukatlar için matbu bir form oluşturulmuş vekaletiniz olmasa bile avukat kimliğinizle bu formu doldurarak araştırma yapmanız mümkün, ancak ada, parsel bilgileri elinizde olmadığı için sadece isimden arama yaptıracağınızdan kişinin baba adını ve doğum tarihini bilmeniz işinizi kolaylaştırır.Ancak tapu dairelerinin bilgisayar kayıtları pek sağlıklı tutulmadığı için sağlıklı bir arama yapamayabilirsiniz. Artık birçok tapu müdürlüğü taşınmaza ilişkin bilgileri defterde değil bilgisayar ortamında tutmaktadır. Bu sebeple önünüze gelecek olan taşınmaza ait tapu kaydındaki bilgiler eksik olmakla birlikte güncel olmayabilir. Bunu gözardı etmeyiniz. Bilgisayardan arama yaptırırken aktif ve pasif arama yapılırsa kişi gayrimenkulünü satmış olsa bile bu bilgiye ulaşılabilir.

Tapu Bilgilerini Nasıl Sorgulanabilir?

Kişi E-devlet üzerinden kendisine ait tüm varlıklarını sorgulayabilir. Ancak başka birine ait mal varlığını sorgulamak için internet sorgulaması yetkisine herhangi biri sahip değildir.

Takpas Sorgulama Nedir? 

Tapu Kadastro Birliği ve Türkiye Barolar Birliği arasındaki anlaşmaya istinaden avukatların sorgulama yaparak kişilerin mal varlıklarını listeleyebildikleri sisteme takpas deniyor. 

Takpas Sistemine Kimler Giriş Yapabilir?

Takpas sistemini yetkili avukatlar giriş yaparak sorgulayabiliyor.

Takpas Siteminde Sorgulama Yapmak Ücretli Midir?

Yetkili avukatlar kontör karşılığı sisteme giriş yapabiliyorlar ve bu yüzden belirlenmiş bir liste fiyatı bulunmuyor. Sürekli çalıştığınız bir avukat size cüzi bir ücret karşılığı yardımcı olacaktır.

Takpas Sorgulaması Nasıl Yapılır? 

Vatandaşlık numarası ile sorgulama gerçekleştirilebiliyor. Avukatlarda bulunan UHAP şifresin ile işlemi gerçekleştirebiliyor. Kontör yükleyerek bu işlem yapılabiliyor. 

UHAP şifresi ile hangi bilgiler görüntülenebilir?

  • Taşınmaza ait Tapu Kaydı Görüntüleme
  • Maliğe Ait Taşınmazları Listeleme
  • Taşınmaza ait Tapu Kaydını Görüntüleme

AV.ZANA ŞAHİN



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TEKİT TALEBİ DİLEKÇE ÖRNEĞİ

VEKALET ÜCRETİ İSTEM DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ